tiistai 14. helmikuuta 2017

Viimeiset Féikmonit!

Tässä kortti kansioita läpi käydessäni satuin löytämään luultavasti ensimmäisen väärennetyn Pokémon korttini johon kohdistuneet epäilyt sysäsivät minut perehtymään väärennettyjen korttien tunnistukseen.
Nyt asiasta tietävänä korttien tunnistaminen tuntuu aika yksinkertaisen helpolta, mutta ensimmäisellä kerralla asiaan ei välttämättä osaa kiinnittää huomiota. Kuten en minäkään osannut.

Olen aikaisemminkin kirjoittanut feikki korttien vaaroista (tästä näkee) mutta en ole ollut aivan tyytyväinen tuotokseeni ja yritänkin nyt tuoda tiiviimmässä paketissa tarkemmin kuvin esiin yksityiskohtaisemmin aidon ja väärän tavaran eroja.



Otetaan tällä kertaa vertailupareiksi Weezing kortit. Jo Pokémonin nimi paljastaa kumpi on halpa kopio, mutta ei anneta sen häiritä.
Aito nyt kuitenkin vasemmalla ja feikki oikealla. Aito kortti on paljon vaaleampi, kortin pääväritys ei vielä välttämättä paljasta väärää. Mutta jos katsomme esimerkiksi oikean yläkulman tyyppimerkintää on psyyke pallo niin tumma ettei kuviota meinaa kunnolla erottaa. Tekstejä kannattaa myös tarkkailla. Tällä kertaa en löytänyt yhtäkään kirjoitus virhettä, mutta niitäkin esiintyy. Erilainen fontti ja asettelu ei vielä anna täyttä varmuutta.
Jos oikein pikkutarkkuuksiin mennään The Defending sanan yläpuolella oleva psyyke pallo ei ole aivan täysin linjassa muun tekstin kanssa.


Myös Nidoking Weezingin Koffin on sumea  kun taas aidosta sen erottaa selkeästi. Myös Pokémonin taustojen erot tulevat tässä kuvassa paremmin esille.


Jos on niin ettei kuvapuoli anna täyttä varmuutta kortin vääryydestä. Kannattaa katsoa kortin taakse. Oikeastaan varmin ja helpoin tapa selvittää kortin aitous on katsoa suoraan sinistä takaosaa. Kuten huomaatte, oikean puoleinen kortti on sinisyydessään paljon vaaleampi, oikeaa reunaa ei juurikaan ole koska kuvan keskitys on täysin pielessä.
Useimmiten väärä kortti on sinisyydeltään huomattavasti vaaleampi ja helposti havaittavissa. Vanhemmat kortit n.1995-2005 ovat väritykseltään paljon tummemman sinisiä kuin uudemmat joten korttien aikakausi kannattaa ottaa huomioon niitä vertaillessa.


Jos kortin kumpikaan puoli ei paljasta väärää oikeasta kannattaa käyttää taskulamppua tai vaihtoehtoista valon lähdettä. Oikea kortti ei juurikaan läpäise valoa, ja kortin sisuksista on havaittavissa verkkomainen sisus.


Väärä kortti taasen päästää valoa läpi ja verkkomaisen sisuksen sijasta kortin läpi paistaa takapuolen Pokémon teksti.
Aina valo temppu ei toimi. Jotkin feikit on tehty paksummasta ruskeasta pahvista joka läpäisee harmillisen heikosti valoa.


Aidon kortin sisällä on mustaa paperia joka estää valon läpäisyn. Paperi on nähtävissä mustana raitana jos kortin reunaa katsoo tarkkaan. Jos raita ei näy varmasti voi korttia varovasti taivutella, siis vain hiukan. Ei niin paljoa, että kortti taittuu. Väärä kortti tuntuu useimmiten löysältä kun taas aito on huomattavasti tukevampi eikä välttämättä juurikaan edes taivu.


Väärä kortti on sisukseltaan vain tavallista valkoista pahvia. Kun taas aidossa on kerrosten välissä mainitsemani musta paperi.
Uudemmat feikit tuntuvat usein olevan vain vaisuja valkoisia pahvikopioita. Vanhemmista feikeistä on löydettävissä useammasta kerroksesta tehtyjä väärennöksiä.


Kun kortin epäaitoudesta ollaan täysin varmoja voimme huoletta halkaista Nigoking Weezingin ja huomata juuri sen minkä jo tiesimmekin. Kortti on sisältä tylsän valkoinen.

Onko vääristä korteista sitten jotain haittaa?
On. Varsinkin jos ostat käytettyjä kortteja yksityishenkilöiltä, koskaan ei voi myyntikuvien perusteella tietää ovatko kortit aitoja. Varsinkin jos kuvat ovat otettu vain etupuolelta.
Tiedän tämän kokemuksesta. Halpaan on menty.
Joskus esim Huuto.netissä näkee myytävän kortteja jotka ovat selkeästi vääriä, mutta joita myydään aitoina tai pahimmillaan harvinaisina.
Väärennökset eivät ole minkään arvoisia oli kyse sitten mistä kortista tahansa.


Siksi kehotankin tuhoamaan jokaisen vastaan tulevan väärennöksen. Vaikka väärät kortit eivät tuskin koskaan tule kokonaan katoamaan, ainakin osasta voidaan päästä eroon eivätkä ne enää koskaan päädy kenenkään kokoelmaa pilaamaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti